Ev Tipi Espresso Makineleri Nasıl Çalışır?
Ev Tipi Espresso Makineleri Nasıl Çalışır?
Türkiye’de, özellikle büyük şehirlerde kahve tüketimi son yıllarda ciddi bir artış göstermekte. Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya gibi şehirlerde, sokaklarda zincir kahve mağazalarını ve üçüncü dalga kahvecileri dediğimiz kahveyi çekirdek olarak alıp kendi kavuran, farklı pişirme ve demleme yöntemleri deneyenyeni nesil gurme kahvecileri daha sık görmeye başladık. Alışveriş merkezlerinde, kitapçılarda, benzin istasyonlarında, sinema salonlarında ve daha birçok farklı yerde özel espresso mağazaları bulunmaya başladı.
Evine espresso makinesi alan kişi sayısında artış görülüyor. Ev tipi makineler kafelerde bulunan ticari makinelerden daha küçüktür, ancak aynı prensiplerle çalışırlar. Bu yazıda, bu ev tipi espresso makinelerinin nasıl çalıştığını öğreneceğiz. Ama önce espressonun ne olduğuna kısaca bakalım.
Bir shot espresso yaklaşık 45 ml miktarda, 90-95 derecede suyun 9 bar basınçla sıkıştırılıp, ince çekilmiş espresso kahvesinin içinden geçirilerek elde edilir. Doğru yapılan espressoda ortaya koyu kahverengi, üzerinde az miktarda krema (biradaki gibi bir köpük) olan bir kahve çıkar. Espressonun lezzetini etkileyen birçok faktör vardır. Suyun sıcaklığı, suyun basıncı, öğütülmüş kahvenin inceliği ve kahvenin ne kadar sıkı bir şekilde paketlendiği sadece bir kaçıdır. İyi bir espresso makinesi ya da iyi bir barista, kaliteli bir espresso elde etmek için tüm bu değişkenleri kontrol eder. Biz en önemli faktörle başlayalım: kahve
Kahve
Espresso kahvesi, farklı ülkelerden gelen birkaç farklı kahve çekirdeğinin bir karışımıdır. Çekirdek koyu ve yağlı görünümlü olana kadar kavrulur. Çekirdekler çok ince öğütülür. Neredeyse pudra şekeri kadar inceltilir. Kahve ne kadar ince öğütülürse espresso akışı o kadar yavaş olur. Genel olarak, iyi bir espresso için, suyun kahveden geçmesi yaklaşık 25 saniye sürer. Bazen öğütme işlemi demleme süresini kontrol etmek için ayarlanır. Bir espresso makinesinde kahvenin nasıl yapıldığına bir bakalım. En basit espresso makineleri, sıcak suyun basıncını kullanıp, kahveyi sıkıştırarak çalışan sistemlere sahiptir. Bu tür makineler yaklaşık uygun fiyatlara satın alınabilir. Bu makinelerin hepsi aynı prensip üzerinde çalışır, bu yüzden biz bu makalemizde basit makinelerden birine bakacağız. Makine çalışmaya başlayıp su ısındığında, kabın içindeki basınç yükselir ve borudan yukarıya doğru çıkar, kahvenin içinden geçip boruya doğru ilerler. Borunun ucu suyun altında olduğundan, basınç, sıcak suyu borunun içinden yukarı doğru zorlar. Böyle bir makinenin bazı dezavantajları vardır. Sistemdeki basınç suyun sıcaklığına bağlıdır. Suyu kahveden geçirecek kadar basınç oluşturmak için gereken sıcaklık ideal demleme sıcaklığını aşabilir. Bu nedenle bazı ev makinelerinde pompa bulunmaktadır. Bunlardan birine bir göz atalım.
Pompa kullanılan Espresso Makineleri
Bu tür makinelerin kullanımı oldukça kolaydır. Makinenin parçalarına bakarak başlayalım.
Su Haznesi
Su haznesi içerisinde, espresso makinesinde kullanılan soğuk su bulunur. Basınç sızdırmaz veya ısıtılmaz ve çıkarılabilir.
Isıtma odası, alt kısımda bir oyuğa yerleştirilmiş bir ısıtma elemanı ile sağlam, paslanmaz çelik bir yapıdır. Dirençli ısıtma elemanı basitçe, bir ampulün filamanına veya bir elektrikli ekmek kızartma makinesindeki elemente çok benzeyen, içinden elektrik geçirdiğinizde ısınan sıcak bir teldir. Bunun gibi dirençli bir elemanda, bobin daha sağlam olması için sıvaya gömülmüştür. Isıtma odası ayrıca, suyun pompadan odaya girmesini sağlayan, ancak odadan tekrar pompaya girmeyen tek yönlü bir vana içerir.
Porta-filtre
Porta filtre, çekilmiş kahvenin içine yerleştirildiği makinenin çıkarılabilir kısmıdır. Porta filtre içinde, içine çekilmiş kahvenin paketlendiği küçük bir çıkarılabilir parça bulunur. Dibinde de espressonun çıktığı iki musluğu var.
Steam Wand
Buhar çubuğu, çeşitli espresso içeceklerinde kullanılmak üzere sütü ısıtmak ve köpürtmek için kullanılır. Bu çubuk, ısıtma kabına bağlanır. Kullanıcı vanayı buhar konumuna getirdiğinde, ısıtma kabından çıkan buhar çubuktan çıkıp sütü ısıtır.
Kontrol Paneli
Bu makinedeki kontrol paneli açma / kapama düğmesini, iki gösterge ışığını ve bir kontrol vanasını içerir. Işıklardan biri makinenin açık olduğunu, diğeri ise ısıtma odasının uygun sıcaklığa ulaşıp ulaşmadığını gösterir. Vana, porta-filtredeki kahveden su akışını başlatmak ya da buhar çubuğundan buhar akışını başlatmak için kullanılır. Ayrıca, pompayı ve ısıtma elemanını kontrol eden iki anahtardan birini devreye sokar.
Şimdi bir espressonun nasıl yapıldığına bakalım.
Porta filtreyi makineye çevirerek takın ve her bir musluğun altına küçük bir bardak yerleştirin. Ardından valfı espresso konumuna çevirin. Bu, ısıtma odasını ve sıcak suyu yaklaşık 15 atmosfer basıncına (220 psi) çıkararak pompayı çalıştıran mikro anahtarı çalıştırır. Bu, sıcak suyun öğütülmüş kahvenin içinden ve muslukların dışına doğru akmasını sağlar. İdeal olarak, bir espressonun yapımı yaklaşık 25 saniye sürer.
Espresso fincanlarıdoldurduğunda, düğmeyi tekrar orta konuma getirin.
Eğer sütlü bir içecek yapacaksanız; örneğin bir kafe latte için buhar çubuğunun altına bir miktar soğuk süt içeren bir cezve koyun, ve süt çubuğunu sütün içine doğru yerleştirin. Ardından vanayı buhar konumuna çevirin. Bu, ısıtıcı haznedeki suyu hızlı bir şekilde kaynatan ve vanayı açan, ısıtıcıdan buhar akışını başlatan rezistanslı ısıtıcıya enerji verir. Pompa, ısıtma kazanını suyla birlikte tutmak için aralıklı olarak çalışır. Buhar sütü hızla ısıtır ve buhar çubuğunun ucunu süt yüzeyine yakın tutarsanız köpük de yapabilirsiniz.
Artık espressonuzun keyfini çıkartabilirsiniz…
Ürünlerimizi incelemek için